Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovor s lékařem o Zelených potravinách - rok 2012

28. 6. 2017

 

Rozhovor na téma "zelené poraviny" s MUDr. Lacinou z června 2012

 

 V poslední době se začíná více hovořit o ječmeni a jeho účincích na lidský organismus. Proč tomu tak je? Má to konkrétní opodstatnění?

 

„Mladý ječmen patří mezi takzvané zelené potraviny (stejně jako například i sladkovodní řasa Chlorella). Zelené potraviny mají výrazně pozitivní vliv na lidské zdraví. A to nejen z hlediska prevence, tedy předcházení nemocem, ale i jako víc než podpůrná součást léčebných postupů.

Zelené potraviny organismu poskytují, dá-li se to tak říci, komplexní služby. Dokáží organismus dokonale vyčistit od jedovatých látek, těžkých kovů, nežádoucích balastních usazenin ve střevech. Doplňují veškeré vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty, dále pak aminokyseliny, nukleové kyseliny. Bohatě jsou v nich zastoupené enzymy. Nesmírně důležitá je přítomnost chlorofylu. V případě řasy pak i vláknina a takzvaný růstový faktor, který významně podporuje obnovu přirozené střevní mikroflóry. Důležité je nezapomenout i na látky s přirozeným antibiotickým účinkem a na interferon. Zelené potraviny obsahují i velice zdravé nenasycené mastné kyseliny.

 

Zásadité pH zelených potravin podporuje léčení všech typů zánětů, které mohou v organismu probíhat. Zelené potraviny výrazně povzbuzují činnost imunitního systému a to jak přímo, tak i nepřímo.

 

Jak čtete, účinek zelených potravin na organismus je opravdu komplexní a tento účinek je založen na jejich dokonalém složení a obsahu některých unikátních látek.“

 

V jakých formách můžeme ječmen konzumovat?

„Ječmen je připravován lisováním za studena. Sklízí se zhruba po dvou týdnech po vyklíčení. Po proprání se lisuje a získaná šťáva se suší při 28 - 31 ° C v podtlakových komorách. Výsledkem je zelený prášek, který je 100 % čistým extraktem mladého ječmene. Sušení při nízkých teplotách je nutné k zachování enzymatické aktivity, jinými slovy řečeno, živosti tohoto výrobku. Pro vlastní použití (připravení 1 dávky) se pak rozpouští 1 vrchovatější kávová lžička prášku ve 2 - 3 dcl kvalitní neperlivé vody a takto připravený džus se pije 2 – 3 x denně.

 

Jinou možností je příprava čerstvé šťávy přímo z rostlin v odšťavňovačích buďto doma nebo ve speciálních prodejnách zdravé výživy či restauracích, které však u nás tuto službu teprve začínají ojediněle nabízet.

 

Zelené potraviny se dají používat i lokálně, to znamená k obkladům ran a kožních vředů, ale i například při kožních alergiích na slunce či k výplachům dutin. Dají se i využít přímo v ústech k dezinfekci dutiny ústní při počínajících zánětech."

 

Co z toho je nejlepší? A proč?

„První možnost je jistě praktičtější pro pravidelné uživatele a rozhodně, v přepočtu na denní dávku,  i ekonomicky méně náročnější. Navíc je zaručena i kvalita a obsah účinných látek. Odpadá i problém s pěstováním ječmene, ověřováním kvality půdy a vody, vhodnosti přihnojování a stavem okolního životního prostředí“

 

V kterých případech dle vaší lékařské praxe ječmen především prospívá?

„Uplatnění zelených potravin, potažmo mladého ječmene v každodenní praxi se dotýká prakticky celého organismu, všech jeho systémů a orgánů. Velmi příznivě působí při problémech s trávicím traktem, odstraňuje příznaky funkčního dyspeptického syndromu. Sem patří pálení žáhy, říhání, pocity plnosti, nadýmání, průjmy, křeče v trávicím traktu. Uplatňuje se při zácpě, vředové chorobě žaludku i dvanáctníku. Úspěšný je i u Crohnovy choroby či ulcerózní kolitídy.

 

Snižuje hladinu cholesterolu, brání oxidaci LDL cholesterolu a tak snižuje riziko vzniku aterosklerózy. Upravuje hladinu glykémie, kyseliny močové, zlepšuje hodnoty jaterních testů, dlouhodobě zvýšené hladiny bilirubinu. Podporuje krvetvorbu, zejména červené krevní řady, (Molekula chlorofylu je téměř totožná s molekulou hemoglobinu. Liší se pouze centrálním atomem Mg (hořčíku) – Fe (železa)). Je důležitý pro prevenci infekčních virových, bakteriální i plísňových onemocnění.

 

Působí jako adaptogen, to znamená, že přebujelé funkce organismu tlumí a snížené naopak povzbuzuje. Toho se například využívá při onemocněních štítné žlázy jak se sníženou, tak i se zvýšenou funkcí. Obdobně působí na hodnoty krevního tlaku. Zvýšený snižuje, nízký zvyšuje.

 

Odstraňuje pocit únavy, zlepšuje náladu, je tedy prevencí různých únavových syndromů a depresí. Významně se uplatňuje při léčení všech zánětlivých onemocnění dýchacích cest, močových cest, při zánětech trávicího traktu, kožních zánětech, zánětech pohybového systému.

 

Jeho mohutný antioxidační účinek brání stárnutí buněk (jejich membrán), poškozování genetické informace uložené v buněčných jádrech. Tím zpomaluje stárnutí celého organismu a zásadně ovlivňuje takzvaný biologický věk jedince. Studie prokazují, že po třech měsících užívání mladého ječmene, činil ve sledované skupině 28 – 40 letých průměrný účinek omlazení biologického věku 6 let, ve skupině 41 – 65 letých dokonce 13,5 roku.

 

Stejný antioxidační účinek chrání i před vznikem onkologických onemocnění. Když už se nějaké objeví, pak pomáhá i během klasické onkologické léčby. Jeho užívání je důležitou prevencí vzniku metastáz při zhoubných nádorových bujeních.

Vynikající účinek pozorují i alergici, ať již trpí spíše na kožní či na slizniční formy alergií. Pomáhá i při lupénce.

 

V poúrazových a pooperačních stavech urychluje hojení a zkracuje dobu rekonvalescence. Snižuje otoky a bolestivost v místě úrazů či operačních zákroků.

 

Výborné výsledky prokazuje při onemocnění lymeskou borreliósou, kdy v důsledku jeho užívání postupně klesají hodnoty IgG a IgM protilátek, jejichž zvýšení je laboratorním důkazem aktivity tohoto onemocnění.

 

Obsah nenasycených mastných kyselin se spolehlivě projeví i při tak vážném onemocnění, jakým je roztroušená skleróza mozkomíšní (RSM).

 

 Během pravidelného užívání se snižuje i pocit hladu a dochází k redukci hmotnosti u lidí trpících nadváhou (BMI od 25,5 do 30,0) či obezitou (BMI nad 30 a výše).

 

A tak bychom mohli pokračovat velice zeširoka dál a dál.“   

 

Na jakých principech ječmen funguje?

„Základem je dodání již výše vyjmenovaných živin do strádajícího organismu a tím nastartování jeho přirozených metabolických pochodů. Očistou organismu se „uvolňují ruce“ imunitnímu systému, který pak nemusí pracovat na tolika frontách najednou a může efektivněji likvidovat přirozeně vznikající rakovinné buňky, záněty. Stejně tak se pak mnohem lépe daří opravovat – regenerovat poškozené a opotřebované buňky a tím i celé orgány a systémy. Zlepšením činnosti jednotlivých systémů a orgánů se dosahuje celkově lepšího vnitřního pocitu, lidé pocítí příliv sil, ustupují bolesti, stoupá výkonnost, zlepšuje se nálada a původní spirála zdraví směřující dolů se obrací směrem vzhůru.

 

Nesmírně důležitý je mohutný antioxidační účinek, protože oxidační činidla jsou všudypřítomná a neustále náš organismus poškozují.“

 

Co ječmen obsahuje?

„Zelené potraviny mají komplexní složení a při jejich užívání již většinou nemusíte užívat, až na některé ojedinělé výjimky (Ginkgo biloba, Koenzym Q -10, chondroprotektivní látky), žádné jiné potravní doplňky. K těm běžně známým látkám, obsažených v zelených potravinách, patří veškeré vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty. Dále pak nenasycené mastné kyseliny, chlorofyl, aminokyseliny, nukleové kyseliny, enzymy, přírodní antibiotika, interferon a řadu dalších, zdraví prospěšných, látek, které neustále probíhající vědecký výzkum teprve objevuje a současně zjišťuje a ověřuje jejich přínos pro naše zdraví.Mladý ječmen mezi svými antioxidanty obsahuje mimo jiné i superoxiddismutázu (SOD) a především pak unikátní 2 - O - glykosylisovitexin, který má svou molekulu složenou tak, že bez problémů prochází jak vodným, tak i tukovým prostředím a má tedy možnost proniknout až do nitra buněk a tam chránit před poškozením oxidačními činidly jejich jádra.“

 

Když budu užívat ječmen a nemám v podstatě žádné zdravotní problémy, můžu od toho něco očekávat?

 

„Můj názor je, že v tomto státě není v podstatě ideálně zdravého člověka. Jsou pouze lidé, kteří již byli u lékaře a ten jim nějakou chorobu zjistil nebo k lékaři nechodí a pak jsou „zdraví“.

 

 Již dlouhou dobu se lékaři a zdravotničtí pracovníci snaží přesvědčit širokou veřejnost o tom, že prevence je nejspolehlivější a nejlevnější způsob, jak ochránit své zdraví. Vzhledem k tomu, že na všechny z nás neustále působí negativní vlivy zevního prostředí, že většinou nekonzumujeme racionální stravu, že žijeme v neustálém spěchu a stresu, jsou zelené potraviny opravdu tou nejlepší možností, jak tyto negativní vlivy na náš organismus omezit, případně zcela eliminovat a tak podpořit kvalitu vlastního zdraví.

 

Pokud tedy zdravý člověk užívá pravidelně a dlouhodobě zelené potraviny, vykonává pro sebe mnoho dobrého a to se mu vrací ve formě stálého zdraví, které si udržuje i přes vysoké nároky současného životního stylu na organismus. Má i dostatek fyzických a duševních sil a dokonce je schopen svou pozitivní energii předávat i svému okolí.“

 

 Jaký je rozdíl mezi lidmi, kteří ječmen v nějaké formě užívají oproti těm co ne?

„Na první pohled ve skupině zdravých lidí žádný rozdíl mezi těmi, kdo mladý ječmen užívají a kdo ne, nemusí být patrný. Nicméně tato skutečnost se jasně projeví v zátěžových situacích, kdy lidé pravidelně a soustavně užívající zelené potraviny, prokáží mnohem více vůle, energie a vytrvalosti. Také jejich laboratorní nálezy jsou i přes zvýšenou zátěž shledávány ve fyziologických rozmezích. V dlouhodobém pohledu pak zjišťujeme, že osoby používající zelené potraviny hned tak neonemocní, pokud ano, pak průběh jejich onemocnění je kratší a lehčí, než u osob, které pravidelně zelené potraviny nekonzumují. Dalším kritériem je pak i vzhled těchto lidí. Ti, kteří mladý ječmen používají, vypadají rozhodně vzhledem ke skutečnému věku mnohem mladší. A to je právě ten efekt zpomalení biologického stárnutí.“

 

 

Je ječmen vhodný i pro děti? Jak jim může pomoci?

„Zelené potraviny jsou vhodné i pro děti, těhotné ženy a kojící matky. Účinek, který od nich u dětí očekáváme, je stejný jako u dospělých. Tedy očista organismu, saturace živinami, zvýšení obranyschopnosti, úprava rozkolísaných funkcí, jednotlivých systémů a orgánů, obnova vnitřního prostředí a celkové zlepšení zdravotního stavu. Dávkování se řídí pravidlem, že nad 12 let věku, či nad 40 kg hmotnosti je stejné jako u dospělých. Pod tyto hranice je buďto poloviční nebo individuální podle aktuálního stavu.

 

Z poslední doby mne potěšil případ 13ti letého chlapce, který, ač neléčen antibiotiky, dokázal při onemocnění lymeskou borreliósou po 6ti měsících soustavného užívání mladého ječmene v laboratorním nálezu z původních hladin protilátek IgG 1563 a IgM 796 klesnout na současnou hladinu IgG 919 a IgM 466, tedy prakticky do fyziologických mezí. Navíc se zbavil bolestí hlavy, únavy, teplot a bolestí kloubů.“

 

Máte zkušenosti s účinky ječmene u vážných nebo podle klasické medicíny nevyléčitelných případů?

„Zelené potraviny lidskému organismu prospívají téměř v každé situaci. Tedy i ve stavech vážných a nevyléčitelných onemocnění. Dobré zkušenosti jsou u již zmiňované lymeské borreliósy, RSM, podpůrně u všech typů onkologických onemocnění, dokonce i u autoimunitních onemocnění. Zde je však nutná velká opatrnost zejména na počátku užívání a dávkování se v těchto případech řeší individuálně s ohledem na reakci pacienta.

 

Na druhou stranu je třeba říci, že „zázračné“ vyléčení infaustních stavů některých onemocnění jsem zatím nezaznamenal. Nicméně výrazné zlepšení kvality života a jeho prodloužení v těchto závažných případech pak jistě ano.

 

 V současné době sleduji i 44letého muže, který je po operaci nádoru na tlustém střevě s prokázanými metastázami v játrech, a který odmítl klasické léčení. Pravidelně užívá zelené potraviny a nález na metastázách se jeví při ultrazvukových vyšetřeních jako stabilizovaný.“

 

 

Dá se ječmenem nahradit hlavní jídlo? Někteří lidé ho využívají při redukční dietě, a třeba nic jiného několik dní nejedí. Není to nebezpečné?

„ Pokud se snažíme snížit svoji hmotnost, pak jsou zelené potraviny ideálním zdrojem těch správných živin, které náš organismus pro svou každodenní metabolickou činnost potřebuje a přitom do něj nedodávají žádné „prázdné“ kalorie.

 

Ve studii zpracovávané na mladý ječmen se prokázalo, že 12 ze 20 osob s nadváhou během tří měsíců užívání svoji hmotnost snížilo v průměru o 3 - 5 kilogramů. Nicméně jsou pochopitelně nutná i další režimová opatření. Sem patří: jíst často v malých dávkách, nejíst po 17. hodině, mít dostatečný pitný režim i dostatek pohybu alespoň 2 - 3x týdně. Polovinu celodenní dávky stravy pokrýt ovocem a zeleninou, čtvrtinu bílkovinami a čtvrtinu přílohami.

 

 

Pokud se někdo rozhodne držet úplnou dietu, pouze s mladým ječmenem, měl by rozhodně během dne jej vypít 4 - 6 dávek. Nebezpečí žádné nehrozí, pokud se jedná o jinak zdravého člověka, nesmí to být pochopitelně například diabetik.“

MUDr. Miloslav Lacina

28. 6. 2012

 

obili.jpg 

 

Poznámka k údajům v článku 6 / 2017:

Podle mezinárodních studií má kvalitní šťáva z Ječmene i Chlorella protinádorové, antioxidační, regenerační, protizánětlivé a vitalizační působení, CGF – Chlorella Growth Factor v Chlorelle má harmonizační a regenerační účinek na buňky zdravé, nepodporuje růst nádorových buněk. Působení Chlorelly je zdokumentováno celkem ve více než 1200 lékařských studiích. Výsledky některých klíčových jsou dostupné i v českém jazyce.

Doporučené dávky jsou u Ječmene 1 – 3 gramy kvalitní sušené šťávy denně, u Chlorelly obvykle 20 tbl denně, nicméně v současnosti je můžeme pro většinu zdravých lidí považovat za nízké.

Osobně jím 50 – 70 tbl 250mg tbl Chlorelly denně, koušu je, při dočasném nalepení na zuby léčí současně dásně - parodont (Chlorella má nejvyšší obsah chlorofylu ze zelených rostlin), sliny v ústech Chlorellu smyjí během krátké doby. U Ječmene beru jako dospělý člověk dávku až 3 polévkové lžíce sušené šťávy Ječmene denně. Někteří lidé jedli i po několik let až 200 tbl Chlorelly denně bez potíží, pouze s nažloutlými dlaněmi z vysokého obsahu karotenů. Je to obilí a sladkovodní řasa, jsou to potraviny. Berou je sportovci pro zvýšení výkonnosti, lidé zdraví, nemocní, mladí i staří. Opatrnosti je třeba u autoimunitních onemocnění, zvláště u zánětů střeva – zde je nutné začínat malými dávkami Ječmene i Chlorelly (zpočátku na špičku nože Ječmene do sklenice vody a roztřepat, 1 tbl Chlorelly na počátku) a postupně po týdnech zvyšovat, aby nedošlo k silné očistné reakci, která by nemocného mohla odradit. Hodně pít, při zhoršení stavu se vrátit na nejbližší nižší dávku, ale vytrvat, právě zelené potraviny ve vhodném dávkování mohou příznivě ovlivnit průběh onemocnění, protože čistí podklad buněk, jsou velmi nespecifické, umožní tělu přirozenou regeneraci.

Zelené potraviny mi chutnají a považuji Ječmen i Chlorellu za přirozenou stravu. Jí je můj pětiletý syn i děti mých přátel, často ve vyšších než doporučených dávkách  - podle jejich chuti. 2 letá holčička Evelína běžně jí bez jakéhokoli nucení kolem 40 tbl denně a prospívá velmi dobře. Je třeba ji spíše omezovat v konzumaci. Stejně tak tříletý Kubík. Jsou ale děti, většinou starší, které zelené potraviny především kvůli méně obvyklé zeleninové chuti přijímají méně ochootně. Pro malé děti je nejlepší osobní příklad.

Jí je ale i moji 85 letí rodiče a mé široké okolí. 

 

Mgr. Martin Ronge 728 216 735

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Personální biodynamika ...
 
... průvodce Vaší transformací

 

Náhledy fotografií ze složky Kde nás najdete?