Jdi na obsah Jdi na menu

WM MAGAZÍN: BŘIDLICOVÝ PLYN JE LEVNĚJŠÍ O 40% A MŮŽE NAHRADIT UHLÍ A ROPU

9. 9. 2014

 Úvodní komentář: 

Zajímavý článek, který mi vybočuje z řady stěžování si na současný stav, mohla by to být dobrá alternativa, pokud se rozšíří do povědomí lidí, že je potřebná a dojde tak k vytlačení současné lobby, těžící ze zavedených, méně výhodných technologií. Videorozhovor zase dodává potřebné souvislosti politické a ukazuje na propletení řešení. Osobně se domnívám, že je tam ode všeho trochu. Vlády se chovají strategicky, nelze vyčítat ani USA ani Rusku, že se chovají účelově. Nebyly by to dobré vlády, kdyby to nedělaly - respektive ne v tomto sociálním a ekonomickém klimatu. Rozvíjíme tržní hospodářství, komunismus se neosvědčil ekonomicky, protože se ukázalo, že nově vytvořené špičky, rekrutované z výrobní sféry(dělníci, rolníci), se postupně začaly chovat jako novodobí monarchové a začaly zneužívat své postavení, navíc celý aparát bytněl a byl zkostnatělý a nepružný, nedokázal ekonomicky konkurovat ve všech odvětvích.   Velmi pravděpodobně USA uvažují s ekonomickým výhledem zisku, stejně jako to dělá Rusko a EU. Předpokládám, že ani EU není telátko vedené na porážku. Podstatné na tom je, že existuje levnější řešení energetických potřeb běžných lidí. 40% snížení cen energií a z toho plynoucí zaměstnanost by u nás jistě řada lidí uvítala. Část lidí si asi řekne, že to byrokracie rozkrade, než se to dostane k občanům. To je destruktivní názor. Každý by svým postojem měl přispět k tomu, aby se to stávalo méně a méně, pomoci svou částí volby prosadit přiměřené sankce, obvyklé ve vyspělých zemích Evropy. A změnit uvažování o světě. Cokoli, co připustíte u sebe jako možné, se zrcadlí i ve vládních špičkách. Jsou odrazem naší vlastní chtivosti a touhy obohatit se na úkor celku a používají k tomu dostupné nástroje. Nemohou vydržet na svých postech a nejednat v souladu s námi dole. Změňme sebe, změníme naši politiku. Nadávání na vládu je plodné v tom, že ukazuje problémy, neplodné v tom, že připojuje do negativních řešení. martin ronge

Vlastní text:

Plánovaná dekarbonizace EU...

mate  |  11. 08. 2014  |  Války a konflikty
Za současnou krizí na Ukrajině je zřejmě geniální plán na "dekarbonizaci EU".

 

PLÁNOVANÁ DEKARBONIZACE EU A UKRAJINSKÁ KRIZE

Renomovaný Britský vědec Freeman Dyson, uvítal „břidlicový plyn“ – energetickou revoluci, která v úžasu zaskočila energetické experty, politiky i správní úředníky EU. Ale - již v roce 2011 bylo vše naplánováno jinde a jinak... Stáváme se svědky pokusu o dekarbonizaci EU. 

Břidlicový plyn je levný a efektivní

„Vlna nárůstu produkce a využívání plynu se může ukázat jako jak nejlevnějším tak i nejefektivnějším způsobem k urychlení dekarbonizace světové ekonomiky, a to vzhledem k nákladům a požadavkům na většinu obnovitelných zdrojů,“ píše v předmluvě k nové zprávě.

Dyson srovnává břidlicový plyn k zavedení voskových svíček, které nahradily svíčky lojové a umožnily, aby poprvé mohli po večerech číst i chudí.

„Voskové svíčky udělaly pro vytvoření gramotné pracující třídy více než vládní školy … V porovnání s tím pozdější přechod od voskových svíček na elektrické světlo nebyl už tak důležitý.“

USA chtějí odstavit EU od ruského plynu

 

Video: Výber z verejného Diskusného klubu Extra plus, ktorý sa pod názvom Spôsobí Ukrajinská kríza plynovú a ropnú krízu? konal v bratislavskom Hoteli Tatra 15. mája 2014 - hovorí ekonóm a prognostik SAV Peter Staněk (18.5.204). Jaká je skutečnost dnes? Udělejte si vlastní názor. Kliknutím na obrázek spustíš video

Soběstačnost

Nové rezervy plynu extrahovaného z hornin, které leží mnohem hlouběji, než plynová pole měly v posledních letech na trh energií dramatický účinek. Globální ceny plynu a ropy se poprvé rozdělily a USA je nyní čistým exportérem plynu. Země před tím závislé na dovozu, jako je Polsko, Jižní Afrika, Mexiko a Argentina, by se mohly stát soběstačné, pokud budou tyto zdroje těžit.

Zpráva napsaná vědeckým dopisovatelem Mattem Ridleyem byla předložena Global Warming Policy Foundation, kde je Dyson v představenstvu.

Ridley poznamenává, že břidlicový plyn je kombinací starých technik a nových sil poskytnutých počítačovým zpracováním. Štěpení hornin a horizontální vrtání nejsou nové, ale významně se vylepšily pomocí 3D modelování, které umožnilo, aby tyto zdroje šlo vytěžit s vyšší přesností.

Dalších tisíce let bude uhlí a plynu dostatek

„Ačkoliv ropa by se během tohoto století mohla postupně stávat vzácnější a dražší, neexistuje realistický výhled, že by během tohoto tisíciletí světu mohl ‚dojít‘ uhlí a plyn. Stejně jako teorie peak-oil (zenitu ropy) ze 70. let (kdy Jimmyho Cartera ovlivnil EF Schumacher argumentací, že ropa by mohla být během desetiletí spotřebována) a debata o peak-coal (zenitu uhlí) z roku 1865 (kdy WE Gladstona ovlivnil WS Jevons argumentací, že Británie by se měla zbavit svého národního dluhu, než jí dojde uhlí), tak se všechny tyto předpovědi ukázaly být příliš pesimisticky vzdálené realitě“.

Proč byly vrty přerušeny?

Geolog Art Berman se podivuje nad tím, proč byla jedna třetina břidlicových studní vyvrtaná během posledních „čtyřech až šesti“ let, už opuštěna; ačkoliv měly vydržet 40 až 50 let! Co za tím asi je?

Tento způsob těžby je z hlediska ekologie mnohem šetrnější: vrtání neničí krajinu, nepoužívá moc vody a nevyžaduje dotace.

Rovněž poznamenává, že „mocné poziční zájmy“ – počínaje giganty jaderné energetiky přes zavedené dodavatele zemního plynu jako je Gazprom a ekologistická lobby – pracují proti pokroku u břidlicového plynu jako energetického zdroje. Je tu ale drtivý protiargument, poukazuje Ridley, tato těžba vyžaduje minimum nákladů, a to se současným dodavatelům nehodí do krámu. Vemte na vědomí skutečnost, že v USA snížili cenu za plyn o 40 procent všem soukromým i firemním odběratelům! V EU jsou to nepředstavitelná  procenta! Opak je pravdou.

„Nakonec to bude záležitostí toho, zda předlužené evropské vlády, podniky a lidé budou schopni odolat takovému vydatnému zdroji dalších výnosů a čisté energie, jež nevyžaduje žádné dotace.“

Dyson souhlasí. Břidlicový plyn je pořád „fosilním palivem“, ale je to daleko čistší než uhlí. Samotná Čína vytváří polovinu světové energie z pálení uhlí.

„Nepochybně to s sebou nese environmentální rizika, jichž lze zneužít k vytvoření dostatečných obav veřejnosti k zamezení jejich expanze ve většině západní Evropy a v částech Severní Ameriky, i když důkazy naznačují, že tyto hrozby jsou daleko menší než u jejich průmyslové konkurence“

EU nemá připravenou technologii na těžbu břidlicového plynu, ikdyž je ho dostatek například v Polsku, nebo ve Španělsku. Americká vláda nám zázračně pomůže - dnes nám nabízí dovoz vlastního břidlicového plynu...


Náklady na energetickou produkci

Na rozdíl od „plynu z břidlic“ patří sluneční a větrné obnovitelné zdroje k těm několikanásobně dražším a vyžadují přímé a nepřímé dotace, čímž typicky zatěžují „chudé“ vyššími účty za paliva. Proto platíme v ceně dodané "elektřiny" do každé domácnosti navíc cenu za "realizované" solární elektrárny. To dramaticky zvyšuje cenu skutečné hodnoty dodané energie.

Celou zprávu o 36 stranách z roku 2011 si můžete přečíst jako 1,6 MB PDF zde: ¨Zprávu obdržela naše věda a vláda. Zřejmě byla špatně - nebo úmyslně "chybně" vyhodnocena! 

http://thegwpf.org/images/stories/gwpf-reports/Shale-Gas_4_May_11.pdf

 

zdroj : převzato z WM magazínu  http://www.wmmagazin.cz/

 

 

AKCE PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKY

 

Náhledy fotografií ze složky S kým se setkáte?