Jdi na obsah Jdi na menu

ŠUMAVA ŽIJE !

7. 4. 2013

RE:ŠUMAVA A NÁVRH ZÁKONA 435 , ODESLÁNO 7.4.2013

 Vážený pane poslanče,paní poslankyně

,jsem lékárník a je mi 48 let.Pročetl jsem stránky Šumava žije a dostupné podklady,které k tomu existují,i originál zákona o ochraně přírody,došel jsem k závěru,že se mi nelíbí,aby byla Šumava vyňata z dědictví UNESCO a aby byla postupně kácena, průmyslněna a vystavena intenzivnímu působení trhu.Je mi jasné,že ve hře jsou rychlé obrovské peníze,průmyslový rozvoj regionu, pracovní místa a skrze toto vše především v první řadě lobbismus moci a ovládání. Jsem hluboce přesvědčen,že k rozvoji regionu dojde i pokud se prosazovaný zákon neprosadí,ale bude to v jiném duchu-a o to jde.Když přijedete do severočeského kraje,první,co Vás zarazí na hraně pánve u Loun,je štiplavé pálení na sliznicích z elektráren a chemiček.Je to důsledek podobného rozhodnutí v nepříliš vzdálené minulosti,kdy byla také košile bližší než kabát.Můžete namítnout,že stav se stále zlepšuje,mostecká pánev se rekultivuje,místní řeknou,že je to už o mnoho lepší.Faktem zůstává,že procento rakoviny a astmatu je v tomto regionu, podobně jako na Ostravsku,alarmující. Nezaměstnanost  je zde navzdory těžkému průmyslu vysoká, rozumný člověk vychová své děti jinde.

Nesrovnávám chemičky a těžbu lesa,Šumavě asi nehrozí výstavby těžkého průmyslu.

Jde o koncepci-zdevastovat a pak napravovat,když mohu zachovat relativně čistou přírodu a citlivě ji obydlovat.Lidé se adaptují na všechno a stejně tak najdou práci i v oblasti chráněné krajiny,ve službách v turistickém ruchu,který by ale neměl zasahovat do jádra krajiny.Je to boj principů,vše jde smířit.

Tam,kde důvodem rozhodnutí bude rychlý prospěch na úkor symbiózy člověka a krajiny,nenastane harmonie.Půjde o vleklou nemoc pro velké množství lidí,která nakonec vyústí v poznání,že to mělo být jinak.

Myslím si,že rozumnější je udělat to správné rozhodnutí hned. Proto jsem proti návrhu zákona o intenzivním využití NP Šumava a žádám Vás o rozhodnutí srdcem.Bude to k prospěchu Vašemu i našemu,je to velká odpovědnost. Jednou bude třeba shrnout,co jsme za život udělali,umírání je pak lehčí.Martin Ronge

------------------------------------------------------------------------------------

PŮVODNÍ ZPRÁVA:

 

Vážení přátelé,

můj kamarád Tomáš Hauser - z mého nového vacovsko-kváskovického  pošumavského kmene - zareagoval včera na moji výzvu k psaní  dopisů poslancům ve věci chystaného projednávání dvou neblahých návrhů zákonů  o Národním parku Šumava ve sněmovně, osobní zkušeností, kterou tímto

způsobem s poslanci získal. -----  Ta jeho zkušenost je velice cenná a navíc pozitivní a mohla by váhající z vás motivovat k tomu  dopis  poslancům přece jen napsat a oslovit případně další své kamarády, aby to rovněž udělali. Proto si vám ji  níže v těle mailu dovoluji ještě přeposlat. Myslím si, že je dobré stát se aktivními občany - musíme na kultivaci  politiky a demokracie pracovat přece sami! 

Zdraví   Jirka Zemánek. 

 

______________________________________________________________
> Od: "TOMÁŠ HAUSER" Vacov <Hauser23@seznam.cz>
>

Vážení, vřele to doporučuji udělat.
Zkusil jsem to. Překvapivě mnoho poslanců odpovědělo, či bylo ochotno si vyměnit více mailů. Jeden mi dokonce i zavolal. Většina odpovědí nebylo jen formální "Děkuji za názor", ale často několik odstavců poslancových názorů. Mnohé z nich sice stály na vratkých základech mediálních zkratek, ne-li masáží, ale pojďme jim nabídnout jiný obraz.
Tomáš Hauser, Vacov

 

PS: A ještě jedno přirovnání k památkové péči: zákon mi připomíná snahu, aby o tom, zda v centru památkově chráněného Českého Krumlova budou střechy pokryty bobrovkami či vlnitým plechem, rozhodovali místní politici, pokrývači a výrobci vlnitého plechu.
Samozřejmě absurdní. V čem je ten propastný rozdíl mezi ochranou památek a přírody, že krajský (plzeňský) a ministerský (Chalupův) zákon mnohým absurdní nepřijde?

 

---------- Původní zpráva ----------
 Datum: 3. 4. 2013 Předmět: OVLIVNĚTE hlasování o zákonu o Národním parku Šumava

 

Není-li vám lhostejný osud Národního parku Šumava

dovoluji si vás poprosit o 5-10minutovou participaci.

Poslanci budou za nedlouho projenávat návrhy zákonů

o Národním parku Šumava Západočeského kraje 

a ministra Chalupy, jejichž schválení by znamenalo

faktickou likvidaci Národního Šumava, včetně jeho vyškrtnutí ze 

seznamu světových Národních parů při OSN.

Napíšte, prosím, na webových stránkách "Šumava žije"

v této věci krátký dopis poslancům (rozešle se všem!).

Velice tím můžete/me věci ovlivnit. 

 

http://www.sumavazije.cz/co-muzu-udelat

http://www.sumavazije.cz/

 

Díky .Jirka Zemánek.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář