arochford.jpg

Ale dříve, než se zmíním o prvních letošních obrazcích, chtěl bych ještě zabrousit do těch loňských. To proto, že, když jsem ukončil loňskou sérii článků o záhadných agrosymbolech, tak několik přírůstků vzniklo ještě během září celého podzimu. A tak se například 7. září 2012 objevil u Rochfordu v anglickém Essexu agrosymbol ve tvaru sluneční soustavy. Záhadní autoři zde objevili dosud neposekané pšeničné pole, a tam svůj výtvor zhotovili.

 awindmillhill.jpg

Ovšem to pořád ještě nebyl poslední anglický obrazec loňské sezony. Ten se objevil ještě v 14. října 2012, opět na neposekaném lánu pšenice, a to přímo na úpatí slavného pahorku u Windmill Hill u Avebury. Právě tento pahorek je nejstarším osídleným místem v okolí této prehistorické lokality. Už před 4 tisící lety zde byla neolitická osada, která předcházela všem zdejším megalitickým monumentům. A v loňském říjnu se zde objevil složitý obrazec ve tvaru dvou půlměsíců v kruhu. Mne osobně připomíná skarabea, posvátného brouka starých Egypťanů. Pro ty byl symbolem převtělení.

 aohio.jpg

Kromě Velké Británie se loňská podzimní sezona záhadných agrosymbolů naplno rozjela především na americkém kontinentu. A zajímavé, že to bylo opět okolí prastarých památek. Tentokrát návštěvou agrosymbolu byly poctěny Hopewell Mounds, což je skupina prastarých mohyl u města Chillicothe ve státě Ohio. Tyto mohyly zbudovali pradávní indiány hopewellské kultury, která zde působila v době mezi 200 let před naším letopočtem a 500 let našeho letopočtu. A právě zde se vyskytl asi nejsložitější fraktálový obrazec loňského podzimu, jenž se zde objevil na poli neposekaného obilí dne 20 září 2012. Skládal se z centrálního kruhu, jenž obklopovalo dalších šest kružnic. A z každé této kružnice vedla ještě trojice nebo čtveřice dalších kroužků, takže celý obrazec vypadal jako mořská hvězdice.

amexiko.jpg

A aby tomu nebylo málo, další prastaré indiánské území navštívily agrosymboly jen o pouhé tři dny později, 23. září. Tentokrát to byla mexická Tlapanaloya, jehož okolí považuji za jakýsi “mexický Wiltshire”, neboť zde se objevily záhadné obrazce už mnohokrát. A je náhoda, že pouhých 10 km severozápadně od jeho nálezu leží legendární toltécké hlavní město „Tula“, které je známé především skupinou stojících postav s jakýmsi podivným předmětem na prsou? Takže další významná předkolumbovská lokalita. Tento obrazec, který se zde objevil, se podobal jakési vrtuli v kruhu. Tu obklopovalo ještě šestnáct menších trojúhelníkových paprsků.

aipuacu.jpg

V říjnu, konkrétně 12. 10. se objevil obrazec i v Brazílii u města Ipuacu. Byl to velký centrální kruh, který obklopovala kružnice s dvaceti osmi menšími kroužky. Domnívám se proto , že to může být jakési znázornění oběhu Měsíce kolem Země. Z jednoho z těchto kroužků ještě vycházela spojnice k dalšímu kruhu obklopeným dvěma kružnicemi. Že by snad znázorňovala Mars a jeho dva měsíce?

aborova.jpg

A poslední loňský obrazec se objevil 23. listopadu v pšeničném lánu u Boorowa v australském Novém Jižním Walesu. Znázorňoval dva spojené kruhy v jejichž průniku se nalézala květina. Mnozí badatelé se domnívají, že obrazec může znázorňovat částečné sluneční zatmění, ke kterému nad Austrálií došlo o deset dní dříve. Tolik k menšímu návratu do loňska.

Mezitím přišla zima. Jak známo, byla hodně krutá i dlouhá. A právě to nespíš zapříčinilo, že první letošní agrosymboly měly minimálně měsíc zpoždění. A snad také právě proto se tento jev na jaře vyskytl hlavně v travních porostech.

ahoeven.jpg

Květnový prim drží tentokrát Nizozemsko, které se může pochlubit již třemi agrosymboly v trávě. První se objevil 4. května u Hoevenu v Severním Brabantku. Skládal se z jednoho kruhu a dvou menších.

 aboschen.jpg

Následovali ho dva další obrazce u Bosschenhoofd v téže oblasti. Jednak skupina šesti kruhů ze 7. května a pak skupina 25 kruhů z 21. května 2013.

GrayTennessee.jpg

V trávě se objevil také poměrně složitější obrazec u města Grey v americkém Tennessee z 23. května 2013. Zobrazuje dvě spojené nedokončené kružnice obklopující centrální kruhy (viz reportáž http://www.cropcircleconnector.com/2013/Gray/Gray2013.html).

24. května se ve vysoké trávě objevila trojice kruhů ve Francii, a to u města Vendôme v místě, které dost strašidelný název. Jmenuje se v překladu „Údolí mrtvého muže“. (viz http://www.lanouvellerepublique.fr/Toute-zone/Loisirs/24H/n/Contenus/Articles/2013/05/24/SURNATUREL-Des-ovnis-a-Vendome-1477452).

A kromě toho, se už objevila zpráva, že už se vyskytl i první letošní obrazec v pšenici. Mělo se tak stát v noci z 19. na 20. května 2013 u italské Marina di Grosseto v Toskánsku (http://www.cropfiles.it/cropcircles2013/MarinaGrosseto_19-20maggio2013.html)

I když se to mnohým, kteří čekají na ty obilné obrazce, asi ještě nezdá, tak výše uvedené řádky jsou jasným důkazem, že letošní sezóna tohoto fenoménu už ve světě započala. A za to, že tam v obilí, na rozdíl od trávy, má určité zpoždění, pravděpodobně může počasí. A pokud ne a pokud je za tím ještě něco jiného, tak je to určitě neméně záhadný fakt, jako celý tento fenomén. Vždyť víme, že agrosymboly jsou jev nevyzpytatelný. A může se objevit prakticky kdykoliv a kdekoliv. A to samozřejmě platí i obráceně. Nám nezbývá než vyčkat, čím nás kruhy v obilí překvapí v letošním roce. 

 

Zdroj, použité fotografie a schémata:

Odkazy použité v článku, wikipedie

http://www.cropcirclecenter.com

http://www.cropcircleconnector.com/2013/2013.html

http://www.cropcircleconnector.com/2012/2012.html

odkazy použité v článku

 

Související články:

Kruhy v obilí - rok 2012

Kruhy v obilí - rok 2011

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Jaké byly kruhy v obilí roku 1996

Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad