Jdi na obsah Jdi na menu

Pyramidy v Calakmulu – pralesní perla na seznamu UNESCO

4. 1. 2015

 

 

Pyramidy v Calakmulu – pralesní perla na seznamu UNESCO

přehrát video
Pyramidy v Calakmulu - poklad skrytý v pralese

Calakmul zahaluje tajemství stejně jako jeho dávné obyvatele Maye. Pyramidy, které provrtávají zelenou klenbu stromů, dosvědčují ztracenou slávu města. Ve zlaté éře prvního tisíciletí našeho letopočtu tu žilo přes 50 tisíc lidí. "Žádné jiné archeologické naleziště nemá to, co má Calakmul. Tahle velká náměstí se stromy, monumentální stavby. A navíc lidi, kterým na jejich dědictví opravdu záleží," konstatovala Lirio Guadalupe Suarézová z Antropologického a historického institutu. 

Zdejší vládci odtud spravovali nemalou část rozdrobeného mayského impéria bezmála 12 staletí. Zůstalo tu po nich na 6 tisíc staveb. Calakmul je sice na seznamu UNESCO už dvanáctým rokem, letos ale přibyl i přilehlý národní park. Mexiko tak slaví svou první smíšenou památku - kulturní i přírodní. "Zahrnutí na seznam UNESCO vás automaticky zanese na mapu turistických destinací. Jestli jde navíc o smíšené dědictví, máte ještě větší možnosti," poznamenal archeolog Ramon Carrasco Vergas. 

Turisté by mohli atmosféru místa narušit

Calakmul se nachází v centrální části Yucatánského poloostrova v oblasti Peténu. Leží v mexickém státě Campeche přibližně 200 km jihovýchodně od města San Francisco de ampeche a 30 km severně od mexicko-guatemalských hranic. Okolní prales zabírá 7 200 kilometrů čtverečních. Podle odborníků je jedním z nejzachovalejších na severoamerickém kontinentě.

Skýtá bezpečný domov stovkám vzácných druhů zvířat. Příliv turistů by je ale ze sladkého snu mohl probudit a z okolí vzácných ruin vypudit. "Je velmi důležité, aby si turisté, kteří sem přijedou, byli vědomi, že navštěvují oblast přírodní rezervace," podotkl Carrasco Vergas.Výletníci, které nová položka seznamu světového dědictví přiláká, nejspíš naruší i zdejší atmosféru. Nad tajemným tichem starodávného města se tak pomalu smráká.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Data map ©2015 Google, INEGI Obrázky ©2015 TerraMetrics
 
 
 
 
Mapa
Satelitní

 

 
Zdroj: ČT24

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/280375-pyramidy-v-calakmulu-pralesni-perla-na-seznamu-unesco/

 

Náhledy fotografií ze složky Hnanice - Šobes

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář