Jdi na obsah Jdi na menu

Převzít odpovědnost za sebe - začněte žít

17. 4. 2016

 

 

 

Začněme žít. 

raplh-waldo-emerson-duveruj-lidem.jpg

 

 

1. Budeme zklamáni, pokud budeme dělat věci jen proto, že někdo čeká, že je tak uděláme.

Je naší osobní výsadou dělat věci tak, jak to považujeme za správné. Přestože se někdy můžeme mýlit a je dobré se ze svých chyb poučit, naše rozhodnutí tvoří naši unikátní cestu, která je více či méně odlišná od jednání většiny - a tím se stává cennou. Když není optimální, může ostatním ukázat TUDY NE - viz Jára Cimrman, pionýr slepých uliček. Nebo je lepší, v každém případě jiná.  Nemusíme žít podle druhých. Někdy nejdou věci podle plánu - má to smysl, který uvidíme později. A současně je třeba neustrnout. Poslechněme srdce - a jasně rozlišme, kdy jsme mimo mísu a znovu vklouzněme do středu dění. Proč nedělat to, co je dobré pro nás, ale to, co od nás očekávají druzí?

 

s-uprimnosti-mnoho-pratel.jpg

 

 

 

2. Nejlépe se uvnitř známe sami

Ovládněme své myšlenky. Uslyšíme - li o sobě hodnocení, uvědomme si, že to, jak vypadáme v očích ostatních, se liší často od skutečnosti. Uvěříme - li hodnocení, které většinou bezchybně zapadá do mezery v naší sebejistotě, dostáváme se často pod vliv hodnotitele, chceme po něm sdělit řešení. Vnější hodnocení často velmi závisí na tom, jak se cítí sám hodnotitel. Na straně druhé často ten, kdo hodnotí, může být schopen nacítit svůj protějšek - v tomto případě nás. Motivací vnějšího hodnocení je v prvé řadě nutnost vytvořit impulz ke změně našeho pocitu. V pozadí může být nezávislé zrcadlení nevyhovující skutečnosti, které nás má upozornit na nutnost změny chování, jednání. Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. V druhé řadě nás může mít někdo snahu svým hodnocením znejistit, manipulovat za účelem převzetí iniciativy a ovládnutí našeho mentálního prostoru. Bylo by morbidní každého podezírat z manipulace, ale pokud k tomu dojde, uvědomme si, že pravděpodobně sami s někým manipulujeme. Třeba přijdeme na návštěvu a nabídnuté jídlo z falešné skromnosti odmítneme v blahé předtuše, že nás budou opakovaně ze slušnosti pobízet a my pak svolíme - celou dobu taháme z hostitele pozornost a tím energii. Tuto manipulaci bych nazval třeba CUKNU A CUCNU. 

 

 

pokud-chces-stoupat-nahoru.jpg

 

 

3. Zemři dřív než zemřeš 

Vyciťme, co nám tato věta říká. Představme si situaci, kdy jsme v zaměstnání nespokojeni, cítíme se podhodnoceni nebo neděláme přesně to, co bychom chtěli, ale ze setrvačnosti a kvůli pocitu jistoty zůstáváme a jen reptáme, pomlouváme šéfy a stěžujeme si. Po určité době ostatní donesou reptání až k šéfům, jistě nás prozradí i jiné změny chování a jsme například propuštěni. Poměrně dlouhá cesta. Pokud se naučíme číst své pocity a náznaky nutnosti opustit přežitý stereotyp, máme možnost vyjít blížící se skutečnosti vstříc a udělat například sami krok, který nám hrozí - a tím otupíme strach, který nás ochromuje a bere nám sílu po celou dobu. Nebo místo výpovědi zajděme za klíčovou osobou a řekněme jí své výhrady. Opatrně ale na frekvenci, s níž budeme například měnit zaměstnání - měli bychom v něm vydržet tak dlouho, abychom naplnili potenciál, který je schopno nám poskytnout. Stejně jako v každém jiném vztahu je třeba využít možnosti a nemíjet je.

 

 

chcete-li-svrhnout-z-trunu-tyrana.jpg

 

 

4. Buďme zdravě samostatní a važme si partnerů

Žijeme například v partnerském vztahu a nevnímaje přesně sami sebe a partnera se jednoho dne ocitneme sami. Našel si někoho jiného. Co teď?  Nevrhejme se okamžitě do dalšího vztahu jen proto, že jsme osamoceni. Využijme určitý čas k hledání důvodů proč situace vznikla, proběhla a vyústila v rozchod. Hledejme svoje pochybení v kontextu s pochybením partnera. Každá událost má dvě symetrické části. Pokud vytváříme závislostní vztahy, je toto možnost odnaučit se to a uchopit. Naučme se žít sami, abychom se nemuseli bát sami zůstat - a pak to změňme a vstupme do nového partnerství. U takzvaného viníka i oběti můžeme ve všech případech najít skrytý motiv a můžeme zjistit, že navenek odcházející partner mohl být k odchodu naší ignorancí postupně stimulován až donucen. Neviditelné motivy protkávají lidské vztahy. Nic se nám nestává náhodně, ale je podřízeno často nám skrytým důvodům. Uprostřed lidí jsme v jistém smyslu stále sami, lidé okolo, jakkoli synergičtí, nás nezachrání před vlastním chybným řešením. Ve skutečnosti nám svým postojem mohou zobrazit skryté důvody našeho vlastního jednání. Pozor na přílišné sebeobviňování a slepé obviňování druhých, stejně jako na naši vlastní ignoranci příčin situace. Oddělme se od pupeční šňůry svých rodičů (a milujme je nadále) a svěřme se partnerovi - a pokud nás zraní, nechme srdce zacelit a důvěru prohlubme, zaslouží - li si to situace. Někteří lidé s námi jsou schopní jít celý život, jindy jde o kratší, ale o to intenzivnější zkušenost. Nevažme se závislostními vztahy, a hluboce prožívejme přítomnost, pocity, myšlenky - a řiďme je.

ROW ROW ROW YOUR BOAT ...

Své chyby děláme svobodně - a svobodně je napravujeme. Žijme s partnerem s vědomím, že je tím nejcennějším zrcadlem našeho nitra, které můžeme v danou chvíli mít - v dobrém i ve zlém. Udržme komunikaci: kolik z nás zahodilo vztah z neschopnosti přiznat svůj podíl na situaci, kdo z nás se nezasekl a nemstil se za pravdu sdělenou v hádce svým uzavřením se a zlobou, vydíráním, mlčením? Zdá se, že tyto rituály patří téměř ke standardu poznávání sebe sama. Je důležité v nich však nesetrvat nadměrně dlouho, překročit je a jít dál, znovu se otevřít, dát najevo své pocity a myšlenky - protože taková je naše role vůči partnerovi: Říkám Ti to, co nechceš nebo nemůžeš vidět - jsem Tvá opora a pomoc.

 

 

 

kdyz-to-nepujde-zmente-sve-mysleni.jpg

 

 

5. Nenechme si programovat negativní budoucnost

Pokud námi někdo pohrdá nebo nás napadá, zrcadlí naši nízkou sebehodnotu. Dotkne - li se nás tento pocit, má alespoň částečně pravdu, nicméně pokud přistoupíme na tuto energii a nepřeměníme ji, rozvineme pouze tento mentální závislostní program, staneme se jeho aktivní součástí a vytvoříme situaci, která nám ukáže, že opravdu i tuto negativní vlastnost máme. Neuvidíme pravděpodobně jiné varianty a buď začneme bojovat nebo upadneme do deprese. Většina lidí neví přesně, co všechno jsme museli v životě projít - proto jejich soudy nemusí být relevantní. Někteří mají za úkol nás vykolejit ze zažitých kolejí, abychom mohli zaujmout novou úlohu. Nejsou našimi nepřáteli. Je třeba vidět obě strany, abychom uchopili skutečnou pravdu okamžiku. Sami posoudíme, co dokážeme nebo ne. K tomu potřebujeme dobře znát sami sebe - a k tomu musíme být soustředění ve svém srdci. Protože to jediné zná koncepci a z této pozice můžeme uchopit celek a neutopit se v jednotlivostech. Očekávání druhých není směrodatné. Je to náš život a nikdo jej za nás žít trvale nebude. Jaké jsou naše motivace, hodnoty, hranice? Hledejme vlastní cesty a nenechme se limitovat názory ostatních. Průměrnost se snaží zarovnat úspěch - a  nejčastější zbraní je znejistit člověka v motivaci. Nenechme se mýlit, není to osobní mechanismus, i když pochází často od našich blízkých. Vytvořme si vlastní skutečnost - je to lepší než žít trvale průměr někoho jiného. Hledejme vlastní způsob života v souladu se svým okolím a pravidly.

 

 

 

dnes-mi-doma-vypadl-internet.jpg

 

 

6. Komunikujme i ve chvílích diskomfortu

Udržme tok propojení s partnerem za všech okolností, usmiřme se co nejdříve a nemstěme se za slova, která jsme měli slyšet a jsou nám nepohodlná, jsou - li podložena láskou. V opačném případě ustrneme ve výměně a pokud bude tento stav trvat déle, je ohroženo jádro našeho vztahu. V některých případech je plodné starý vztah ukončit, pokud si nedovedeme představit pokračování. Je třeba si však uvědomit, že pokud budeme měnit své partnery často, velmi pravděpodobně nejsme programově schopni projít do hloubky vztahu a vzdáváme rozvíjejíci se spolupráci při počátečních potížích - které ale zrcadlí nás. Partner totiž, pokud mezi námi existuje láska, s navázáním tohoto vztahu na sebe bere závazek zobrazit nám naše vlastní klíčové problémy - stejně jako se k tomu svým vztahem zavazujeme my vůči němu. Bereme se, abychom si řekli, co nevidíme sami. Pokud neustojíme plynulou komunikaci, ztrácí postupně vztah smysl a je rozpojen. Odpovědnost nám dává trpělivost překonat potíže. Správné propojení mezi partnery je nesmírně hluboké a přerušit jej v rozvinuté fázi je jeden z největších stressů v životě člověka.

 

 

7-divu-sveta-smat-se.jpg 

 

 

7. Žijme podle posloupnosti štěstí

Nejjemnější lásku ze srdce dejme sobě, nesobecky, poté partnerovi, pak svým dětem, pak rodičům, pak přátelům a známým, pak práci, potom všemu ostatnímu. Když nebudeme v pořádku my, jak může být v pořádku náš partner? Naše děti? Nejde o časovou investici, ale o nejjemnější energii srdce, kterou můžeme najít - je v tom principiální rozdíl. V okamžiku, kdy přestaneme žít pouze na základě doporučení ostatních lidí a začneme se řídit srdcem, přijímáme odpovědnost za svá rozhodnutí a přestaneme se na ostatní vymlouvat, tím se přiblížíme plnění svých snů a toho, co je v životě naší úlohou. S každou velkou změnou svých postojů vyměníme své přátele, přestaneme si s některými rozumět a kontakty přirozeně odumřou. Přijdou noví lidé na jiné úrovni. Je třeba ztratit strach ze ztráty a současně si vážit toho, co máme, co bylo dosaženo - nelpět. Teprve potom je náš život svobodný. Svoboda je třeba v tom, být s partnerem ve vědomí rozlučitelnosti, schopnosti možný rozchod překonat a dobrovolně se rozhodnout zůstat, nevytvářet závislostní vztahy. Není to o tom, že se neoženíte - to vnímám často spíše jako strach ze spojení. Dělejme to, co nás dělá šťastnými. Ten, kdo je naplněn snahou pomoci druhým, často vytěsňuje ochotu vidět své vlastní problémy a snahu neřešit své potíže - to je totiž těžší, než se věnovat druhým. Základ rakovin je pomíjení a vytěsňování. Vyřešme své hlavní problémy, učiňme se stabilními vnitřně i navenek, zapojme se správně do společnosti - a pak prospějme těm, kteří o to stojí a jimž prospět máme.

Buďme trvale v přítomnosti a vnímejme své myšlenky a pečlivě volme, které rozvineme. 

 


bolest-kterou-citis-je-sila.jpg

 

Nejste - li si jisti, jak ovládnout své myšlenky, přetvořit své nastavení k harmoničtějšímu, začít pracovat na sobě - ozvěte se nám na čísle 728 216 735, Personální biodynamika pracuje s vnitřním nastavením energií člověka v souladu s jeho srdcem. Pomúžeme uchopit sama sebe, abyste svou odpovědnost za život mohli postupně  přebírat. Je to proces, který závisí hodně na Vašem vkladu a úsilí a ochotě se měnit - poskytneme zkrácení nástupu k práci na sobě a vyznačíme klíčové body.

Štěstena přeje připraveným.

Mgr. Martin Ronge

 

 

AKCE PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKY

ZAJÍMAVÉ TEXTY

ZELENÉ ZDRAVÍ

FOTOGALERIE

CHCI PRÁCI

 

Personální biodynamika ... 

 

... průvodce Vaší transformací 

 

 

Sdílejte s uvedením odkazu na stránky

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky S kým se setkáte?