Jdi na obsah Jdi na menu

OM MANTRA

15. 12. 2013

om-aum-2a.jpg

MANTRA  A - U - M    (OM)  JE SPOJENÍM SE SE ZÁKLADNÍ PODSTATOU VESMÍRU. ZPÍVÁ SE DLOUZE S PROCÍTĚNÍM VŠECH SOUČÁSTÍ - PÍSMEN, POCIŤUJEME VIBRACE VE STŘEDU HRUDNÍKU. V JEJÍ JEDNODUCHOSTI JE I SÍLA, JE ALE VÍCE VZDÁLENÁ LIDSKÉ ÚROVNI, SPOJUJE S PRINCIPY. PRO NĚKOHO MŮŽE BÝT OBTÍŽNÉ VCÍTIT SE DO SMYSLU A CÍLOVÉ HLADINY, JE VELMI OBECNÁ A VIBRAČNĚ VYSOKO. ROZPOUŠTÍ TÍŽI FYZICKÉ REALITY, JE TŘEBA UDRŽOVAT DOBRÉ SOUČASNÉ PROPOJENÍ DO ZEMĚ, ABY NEDOCHÁZELO K ODTRŽENÍ OD REALITY. TO OSTATNĚ PLATÍ PRO VŠECHNY MANTRY A VEŠKERÝ ENERGETICKÝ ROZVOJ - MŮŽE BÝT USKUTEČNĚN HARMONICKY POUZE VE VYVÁŽENÍ TĚLA, MYSLI A DUCHA. MANTRY ZPÍVÁME V PROSTŘEDÍ, KTERÉ JE NÁM PŘÍJEMNÉ, ZPÍVÁME JE S JEMNOSTÍ A ÚCTOU, JSOU TO VELIKÉ A POSVÁTNÉ SÍLY, VEDOUCÍ K PRAMENI ZROZENÍ.

 

 

 

 

OM - AUM

 

 

om-mantra.jpg

 

 

popis: 
Óm je královskou mantrou. Symbolizuje prapůvodní vesmírnou vibraci, zdroj všeho projeveného. Ponořením do této mantry se noříme do samotného centra vlastního bytí.


ÓM je prvotní vibrace. ÓM začíná většina sanskrtských manter. ÓM značí jednotu. Zpíváme-li ÓM a necháváme je v sobě znít, pročišťuje tím celé své nitro. Chráníme se jím před negativními vlivy Odpoutáváme se jím od vnějšího světa, abychom mohli naslouchat moudrosti svého nitra.

 
Na počátku bylo slovo. Dle hinduistické tradice tímto slovem byla právě tato mantra.


Óm je jedním z nejposvátnějších symbolů v rámci hinduistické tradice, neboť představuje celistvost vesmíru a věčný vibrující zvuk brahma (univerzální duše), který jím prostupuje. Prapůvodně se říká šabdabrahma – zvuková forma Brahma. Óm tvoří tři sánskrtské zvuky – a-u-m – Óm se zpívá na počátku a i na konci obřadů. Opakováním mystické slabiky ÓM získává člověk přístup k silám vesmíru, a meditace na toto Óm vede k osvícení a nesmrtelnosti.

 

 
O mantře "ÓM" se říká, že je zvukem, z jehož chvění vznikl vesmír, jeho vibrace prý drží atomy i svět pohromadě. Z posvátné slabiky se zrodili všichni bohové i smrtelníci. Síla ÓM prostupuje celým vesmírem, a proto je tato mantra také podstatou všech zvuků lidské řeči. Složité mantry, které sestávají z celých řad posvátných slabik, bývají často recitovány, aniž by se vědělo, co vlastně znamenají. Důležitý je jejich zvuk. Správným vyslovením jistých zvuků kněží svolávali bohy k účasti na oběti a měli tak vlastně nad bohy moc, od níž pak odvozovali i svou moc světskou. Je možné, že mantry se skládají z prazvuků lidské řeči a že se touto cestou povzbuzují struktury magického pravědomí člověka. Vše existuje ve formě určitého kmitání, vibrace; kmity o nižší frekvenci se jeví jako zvuk, o vyšší frekvenci jako světlo. Každý jedinec má svůj specifický kmitočet a rytmus, své pravé osobní "jméno", které je jménem jeho duše, každý předmět má své vibrace, a tedy i svůj zvuk, který vyjadřuje jeho povahu. Celý vesmír a každá jsoucí věc neustále vibrují v určitém rytmu.
(www.magictree.cz)

 

Jeho projevené jméno je ÓM. Sútra 27, Pataňdžali‎.


1174805_10151380755889058_451624019_n.jpg

OMKARAYA NAMO NAMAHA    "Klaním se božskému zvuku Om"

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky S kým se setkáte?