Jdi na obsah Jdi na menu

ALÍ A NINO - KNIHA, SOCHY V BATUMI, ISLÁM A KŘESŤANSTVÍ

1. 1. 2016

 

ali-a-nino-batumi.jpg

Batumi má unikátní pohyblivé osmimetrové sochy, které se v 7 hodin večer dávají do pohybu, spojují s se, procházejí sebou navzájem a znovu se opouštějí. Tamar Kvesitadze stvořil tuto symbolickou nádheru jako rozšíření populárního knižního příběhu Kurbana Saída "Ali a Nino", odehrávajícího se v období 1. světové války na Kavkaze. Symbolikou je hledání propojení mezi Východem a Západem, islámem a křesťanstvím, mužem a ženou. Kniha díky hlubokému smyslu hledání, nalézání a ztrácení propojení prošla do povědomí v roce 1937, stala se bestsellerem a byla přeložena do 33 jazyků.

Říká se o ní: " ...Poprvé vyšla v roce 1937 ve Vídni a potom zapadla ve vřavě světové války; znovu byla objevena až po letech. Kurban Said neexistuje – je to pseudonym, který si zvolili baronka Elfriede von Ehrenfels (1894–1982) a Lev Nussimbaum (1905–1942), rodem Žid z Baku, který konvertoval k islámu. Překvapivě aktuální příběh lásky Alího, příslušníka vznešeného muslimského rodu, a princezny Nino z gruzínské křesťanské rodiny evokuje nejen všechny lásky, jež musí překonávat klanové nepřátelství, skandály a předsudky, ale i všechny nám tak povědomé střety dvou civilizací… Příběh je psán ich-formou a vypráví jej Alí. Román nese silné stopy orientálního holého konstatování faktů a jakési smířenosti s osudem, tušení a někdy i jasného vědění o nevyhnutelně se blížícím „pokroku“, lyricky chápaného nadhledu nad vším tím světovým šílením, které ovládá osudy jednotlivců a nebere na ně ohled..."

V současnosti je většinou kniha rozebrána, je možné ji získat na Aukru nebo na bookshop.cz.

Jak vidíme, snaha o spojení islámu a křesťanství je stejně stará jako boj o jejich odlišení. Situace, v  níž se Evropa i islám nyní nachází, není tedy nová, jde o další vzepětí procesu, který se odehrává jak v individuálních osudech mezi jednotlivci, tak ve velkém měřítku v kolosálních energiích náboženství - i v lásce i v nenávisti. Na obou stranách stojí lidé, kteří se bojí sami sebe a promítají tuto fobii navenek do vztahů k druhým lidem a obviňují skrze druhé sami sebe. Počátkem je strach - rozpusťte v sobě strach a posilte své hranice, své spojení se srdcem a skrze něj celý svůj život - až jej prostoupí láska, nenávist se stahne do stínů, aby čekal na další vlnu. To je vnitřní návod k řešení současné krize. Jak to udělat? Soustřeďujte se doprostřed svého hrudníku s naladěním na pocity lásky, radosti a štěstí a udržujte svou pozornost v tomto místě neustále, přes všechny propady a hněvy - a když se to nepodaří, rychle se sem vracejte. Naplňte se láskou, jistotou a ovládněte své myšlenky, své hranice a své praktické dovednosti na co nejlepší úrovni. Snažte se v přítomnosti dosáhnout nejlepšího možného stavu ve všem a uvolněte svůj život za přebrání odpovědnosti za svá rozhodnutí. A můžete samozřejmě použít naše propojení, jímž do těchto kvalit procházíme stále již dlouhou dobu - Personální biodynamiku - cesta je vyšlapaná, je třeba po ní "jen jít".

Podívejte se na sochy Alího a princezny Nino alespoň na videích. Stojí to za to ).

 

 

 

 


 

AKCE PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKY

ZAJÍMAVÉ TEXTY

ZELENÉ ZDRAVÍ

FOTOGALERIE

 

Personální biodynamika ... 

 

... průvodce Vaší transformací 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Cesty po energeticky zajímavých místech